Fysiotherapie op haptonomische basis

Wat is Haptonomie?

Haptonomie houdt zich bezig met de ontwikkeling van het gevoelsleven en met het contact tussen mensen. Het Griekse woord ‘hapsis’ betekent : aanraking, gevoel, tast. Met haptonomie leren we ons open te stellen en bewust te worden van ons eigen gevoel en hoe we in het leven staan. Hoe gaan we om met onszelf en anderen? Wat ervaren we hierbij in ons lichaam?

Terwijl in onze cultuur  het denken en efficiëntie van mensen erg voorop is komen te staan legt de haptonomie het accent weer terug bij het voelen.

Fysiotherapie op haptonomische basis

Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan als we ons eigen gevoel negeren of onze eigenheid zijn kwijtgeraakt. Zo kunnen we ons gaan gedragen naar wat anderen van ons verwachten of vervallen we in teveel van onszelf moeten, presteren of uithouden. Als we geen grenzen stellen of keuzes maken in wat goed voor ons is, raken we overbelast, vermoeid of ‘leeg’. We zitten letterlijk ‘niet lekker in ons vel’

Klachten als hyperventilatie, onrust of gejaagd gevoel, (hoofd)pijnklachten of overbelasting van de nek-schouder liggen op de loer.

Fysiotherapie op haptonomische basis heeft een ander accent dan de gangbare fysiotherapie.  Er wordt ingegaan op de persoonlijke mogelijkheden om anders met fysieke klachten om te gaan en inzicht te krijgen in het ontstaan daarvan.

De aanraking speelt een belangrijke rol in de therapie. Het nodigt uit om weer rust en ontspanning te kunnen ervaren in je lijf. Daarnaast geeft het letterlijk aan den lijve ervaren inzicht in de signalen die het lichaam afgeeft en hoe er met spanning en druk omgegaan kan worden.

Voor wie?

Veel voorkomende indicaties voor fysiotherapie op haptonomische basis zijn:

  • Gevoelens van stress, onrust en gespannenheid
  • Last van lichamelijke beperkingen of psychosomatische klachten zoals:  hoofdpijn, nek- rugklachten, schouder-  en armklachten
  • Hyperventilatieklachten
  • Chronische pijn, fibromyalgie
  • Vermoeidheid, slecht slapen

Vergoeding

Voor fysiotherapie op haptonomische basis is een verwijzing van uw huisarts of specialist niet noodzakelijk. De vergoeding is gelijk aan de vergoedingsregeling van uw zorgverzekeraar voor algemene fysiotherapie.

Hebt u vragen of wilt u meer informatie?

Neem voor meer informatie gerust contact op met

Martijn Melis
T: 030-2715770
E: martijn@lutmersfysiotherapie.nl