Fysiotherapie tijdens Zwangerschap

Fysiotherapie tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens of na de zwangerschap/bevalling klachten aan het bekken of de lage rug. Deze pijn kan uitstralen in de bil of de bovenbenen.
De meeste klachten worden veroorzaakt door de sterk veranderde hormoonspiegel. De zwangerschapshormonen maken de spieren en ligamenten (banden) zachter en weker. Het hele lichaam bereid zich voor op de bevalling. Minder sterke buikspieren veroorzaken bijvoorbeeld rugklachten omdat het zwaarder word het lichaam goed rechtop te houden. De baarmoeder wordt groter en het kindje wordt steeds zwaarder waardoor het bekken steeds meer onderhevig is aan belasting.  Lopen gaat zwaarder en staan of zitten kan ook heel vervelend zijn. De klachten ontstaan meestal tussen de 3e en 7e maand van de zwangerschap.

Hieronder de klachten die het meest voorkomen nogmaals op een rijtje:
– pijn in de lage rug
– pijn in het bekken
– pijn of een beurs/moe gevoel rondom het schaambeen
– zeurende pijn in de bil
– pijn of een vermoeid gevoel in de bovenbenen
– pijn rondom het stuitje

Activiteiten waarbij de meeste klachten optreden zijn:
– lang staan
– langdurig wandelen
– omdraaien in bed
– traplopen
– autorijden
– bukken
– tillen

Fysiotherapie kan helpen om de klachten die zijn ontstaan tijdens de zwangerschap te verlichten. Ook geven wij gerichte adviezen en informatie met betrekking tot gezond bewegen en je houding tijdens de zwangerschap en de tijd daarna. Ontspanningsoefeningen en oefeningen ter versterking van de rug, buik en bekkenbodem zijn hiervan een onderdeel.