Haptotherapie


Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie met de grondbeginselen van de haptonomie als uitgangspunt. Haptotherapie geeft aandacht hoe je als persoon in het leven staat, hoe je je voelt en functioneert samen met anderen in je leefomgeving. In onze maatschappij wordt een groot beroep gedaan op rationeel denken en efficiënt handelen. We voelen vaak niet meer hoe het werkelijk met ons is zodat we te laat grenzen stellen, te veel moeten of willen en geen keuzes maken die gezond voor ons zijn. Er kunnen dan allerlei lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Haptotherapie helpt om weer in contact te komen met je basisgevoel: de persoon die je van oorsprong bent. Het denken en voelen komen weer in balans. Zo kun je haptotherapie zien als een bewustwordingsproces.De aanraking in de therapie geeft rust en ruimte om daadwerkelijk te kunnen voelen wat er speelt.

Ook oude opgeslagen gevoelens kunnen naar voren komen. In de haptotherapie is er daarom ook aandacht voor onverwerkte oude pijn.

Haptotherapie geeft inzicht hoe je geworden bent tot de persoon die je nu bent.

Soms is het goed inzicht te krijgen in oude verworven patronen, remmingen en blokkades, zodat je er mee kunt leren omgaan of je er deels van los weet te maken. Zo kun je groeien in de richting van steeds meer jezelf worden en durven zijn. Haptotherapie helpt om uiteindelijk vitaler en  (veer)krachtiger in het leven te staan!

Werkwijze

De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek waarin samen met de cliënt wordt bepaald wat de hulpvraag is. Als haptotherapie aansluit bij de hulpvraag worden er 3 vervolgsessies gepland. Hierna vindt er een evaluatie plaats en wordt de voortgang besproken met de cliënt. Een sessie bestaat meestal uit de combinatie van een gesprek, ervaringsgerichte oefeningen en aanraking op de behandelbank. Dit wordt afgestemd met de cliënt.

Voor wie

Veel voorkomende indicaties voor haptotherapie zijn:

  • Moeite met het herkennen en uiten van gevoelens, of vastlopen hierin: lichamelijk en emotioneel
  • Overbelasting/ burn-out. Moeite met het voelen en stellen van grenzen
  • Vastlopen binnen het werk
  • Last van lichamelijke beperkingen of psychosomatische klachten zoals: spierspanning, (hoofd)pijn en vermoeidheidsklachten
  • Angst- en paniekstoornissen, hyperventilatieklachten
  • Negatief lichaamsbeeld/ zelfbeeld
  • Relationele problemen
  • Problemen rond intimiteit en seksualiteit
  • Vragen over persoonlijke groei en zingeving, bijv. bij de overgang naar een volgende levensfase
  • Verwerkingsproblemen bij verlies, ziekte of trauma 

Vergoeding

Voor haptotherapie is een verwijzing van uw huisarts of specialist niet noodzakelijk. Per sessie van 60 minuten wordt een tarief gehanteerd van € 85,00. Er zijn veel zorgverzekeraars die haptotherapie vergoeden in de aanvullende verzekering. Informeer voor de vergoedingsregeling bij uw zorgverzekeraar of kijk in uw aanvullende polis. Haptotherapie wordt in het algemeen vergoed onder de noemer complementaire zorg/ alternatieve behandelwijzen/ psychosociale zorg of alternatieve beweegzorg. Informatie over vergoeding haptotherapie is ook te vinden op de vergoedingenlijst van de VVH.www.haptotherapeuten-vvh.nl

Marjoke Dijkstra werkt als GZ-haptotherapeut en is aangesloten bij de Vereniging voor Haptotherapeuten, lid-en registratienummer 693.

Meer lezen over  haptotherapie?

Een aantal suggesties:

 

Het lichaam als verhaal, Dieuwke Talma; ISBN 9789047200925

Haptotherapie, praktijk en theorie, Els Plooij; ISBN 9026517629

Haptonomie, een kwestie van gevoel, Bob Boot; ISBN 9063051190

www.haptotherapeuten-vvh.nl

 

Hebt u vragen of wilt u meer informatie?

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Marjoke Dijkstra

T: 030- 2715770

E: marjoke@lutmersfysiotherapie.nl